Het Thaise voetbalteam dat 17 dagen vastzat in de overstroomde grot hebben uitgelegd hoe ze zo lang hebben kunnen overleven.Na een training op 23 juni gingen de voetballertjes samen met hun 25-jarige coach Ekapol Chanthawong de grot in. Ekapol vertelde woensdag aan journalisten dat veel van de jongens al eerder in de grot waren geweest en ze vantevoren hadden overlegd of ze wel of niet naar binnen zouden gaan.
Het waterniveau in de grot leek normaal toen ze naar binnen gingen en ze waren van plan om maar een uurtje te blijven, zegt Ekapol. Daarom hadden ze ook geen spullen, eten en drinken bij zich. Vlak voor de training hadden ze nog gegeten. Maar door harde regen begon het water in de grot ineens snel te stijgen.
Drinken van stalactieten
Omdat het water zo snel steeg zochten de jongens hogere plekken en gingen dieper de grot in, zei Ekapol woensdag.
Ze dachten eerst dat ze via een ander deel van de grot naar buiten zouden kunnen. Maar toen ze geen andere uitweg konden winden besloten ze te gaan overnachten en te wachten tot het water weer zou gaan dalen.
Ze vonden uiteindelijk een plek waar water van stalactieten naar beneden droop dat ze konden gebruiken om te drinken.
Maar het waterniveau daalde niet en ze besloten te proberen een weg naar buiten te graven in afwachting van reddingsteams. Zonder eten en met alleen grotwater lukte het de jongens uiteindelijk om een gat van bijna 5 meter te graven in de wand van de grot.
"We probeerden niet aan gebakken rijst te denken"
De coach leerde de jongens om te mediteren om zo energie te besparen en niet aan eten te denken en zo de honger te verdrijven.
De 11-jarige Chanin Vibulrungruang, de jongste van het team, zei tegen journalisten: "We voelden ons duizelig en hongerig toen we vast kwamen te zitten in het grottencomplex. We probeerden niet aan eten te denken, zoals bijvoorbeeld gebakken rijst, want daar zouden we alleen maar meer honger van krijgen."
Coach Ekapol zegt dat hij er de hele tijd vertrouwen in had dat ze zouden worden gevonden en ze bleven daarom ook op dezelfde plek. Hij zei tegen de jongens dat ze niet bang of bezorgd moesten zijn.
Jongens die het verst weg woonden werden als eerste gered, zodat ze op hun fietsen naar huis konden
Britse duiker vonden de jongens uiteindelijk na een zoektocht van negen dagen. De jongens, hun coach, internationale reddingsduikers en Thaise mariniers besloten gezamenlijk wie als eerste gered zouden worden uit de grot.
Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de jongens die het verste weg woonden als eerste de grot zouden verlaten zodat ze op hun fietsen naar huis konden en hun bezorgde families konden vertellen dat ze in orde waren en konden gaan eten.
De reddingsoperatie duurde drie dagen, waarbij een team duikers de jongens in groepjes van vier of vijf de gevaarlijke urenlange tocht door het grottencomplex liet maken. Het laatste groepje werd maandag uit de grot gehaald.
De jongens droegen maskers die hun hele gezicht bedekten en zaten aan beide kanten aan een duiker vast. De duikers leidden hen door de windkamers en smalle doorgangen van de grot.
"Klaar om naar huis te gaan, zowel geestelijk als lichamelijk"
Nadat ze uit de grot waren gehaald werden de jongens direct overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze een aantal dagen in quarantine moesten herstellen en licht verteerbaar voedsel kregen.
Op woensdag zeiden artsen dat de jongens zowel "emotioneel als lichamelijk" sterk waren en klaar waren om terug te keren naar het "normale leven".
"Experts hebben hen onderzocht en hun bloed gecontroleerd op ziektes", zeiden artsen tegen journalisten. "Ik kan bevestigen dat ze klaar zijn om naar huis te gaan, zowel geestelijk als lichamelijk.
"Ze waren al klaar om naar huis te gaan toen ze nog in de grot zaten", stellen de artsen.
Psychiaters willen dat de jongens zo snel mogelijk weer een normaal leven gaan leiden en geen speciale behandeling krijgen terwijl ze aan het herstellen zijn.
"We hebben iedereen gevraagd om hen de tijd en ruimte te geven om gewoon met hun familie te zijn en naar school te gaan."